Ta spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje in analize obiska tega spletnega mesta. Več ...
Dovoli Zavrni
img_promo
 
 


Energetska izkaznica stavbe je javna listina s podatki o energetski učinkovitosti stavbe. Energetska izkaznica govori o kvaliteti stavbe, v kateri živite, delate, oziroma katere lastnik ste. Energetska izkaznica pove, kakšna je poraba energije v vaši stavbi (kakšni so stroški obratovanja). Ti podatki so pomembni za lastnika, uporabnika, za tistega, ki namerava nepremičnino prodati ali oddati v najem in za tistega, ki jo namerava kupiti ali najeti.
 


Gre za ukrep, ki je namenjen boljši informiranosti potrošnika, torej tistega, ki želi stavbo oz. stanovanje kupiti ali najeti. Stavba je porabnik energije, zato je smiselno, da pred odločitvijo o nakupu ali najemu preverimo, kako energetsko varčna oz. potratna je.

Strošek za energijo v stavbi je relativno velik oz. velike so tudi potrebne investicije, če bi želeli stavbo prenoviti, zato ima energetska izkaznica stavbe koristne podatke za odločitev potrošnika. Pri nakupu oz. najemu je tako seznanjen s tem, kakšne stroške lahko pričakuje za energijo v stavbi.

Izkušnje iz tujine kažejo, da se učinki energetskih izkaznic hitro poznajo, ker kupci dobijo relevantne informacije o porabi energije in to upoštevajo pri odločitvi za nakup (ravno tako kot pri pralnem stroju ali drugih gospodinjskih aparatih, kjer so energijske nalepke že uvedene). Energetske izkaznice stavb namreč omogočajo določeno primerjanje podobnih stavb med seboj in zato potrošniku omogočajo informirano izbiro.
 


Energetsko izkaznico stavbe morajo pridobiti lastniki stavbe v primeru, če bodo stavbo (ali stanovanje) prodajali ali oddajali v nov najem (daljši od enega leta).

Energetsko izkaznico je potrebno pridobiti tudi za vse nove stavbe.

Energetska izkaznica je potrebna tudi za vse javne stavbe s površino večjo od 500 m2, od 9. julija 2015 pa bo ta površina 250 m2.

Lastniki stavb, ki svojih nepremičnin ne prodajajo ali ne oddajajo v najem, pa energetske izkaznice ne potrebujejo.
   

Energetski zakon predvideva izjeme in sicer izkaznice za stavbo ali njen posamezni del ni potrebno predložiti pri:

- oddaji v najem za obdobje, krajše od enega leta,
- prodaji v primeru izkazane javne koristi za razlastitev,
- prodaji v postopku izvršbe ali v stečajnem postopku,
- prodaji ali oddaji nepremičnine, ki je v last Republike Slovenije ali lokalne skupnosti prešla na podlagi sklepa o dedovanju.

Poleg tega pa energetska izkaznica ni zahtevana tudi za:

- stavbe, ki so varovane v skladu s predpisi o varstvu kulturne dediščine,
- stavbe, ki se uporabljajo za obredne namene ali verske dejavnosti,
- industrijske stavbe in skladišča,
- nestanovanjske kmetijske stavbe, če se v njih ne uporablja energija za zagotavljanje notranjih klimatskih pogojev,
enostavne in nezahtevne objekte ter
- samostojne stavbe s celotno uporabno tlorisno površino, manjšo od 50 m2.
   
kontakt
galerija
povezave
energetskeizkaznice
Pravila uporabe podatkov:

Vse gradivo objavljeno na spletni strani ozzing.si je avtorsko zaščiteno. Nepooblaščena uporaba informacij v druge namene ni dovoljena in je protizakonita. Kopiranje ali razmnoževanje je možno le s pisnim dovoljenjem podjetja Ozzing d.o.o. Vse znamke, logotipi in slike so zaščitene in so last podjetja Ozzing d.o.o.

copyright ©  2008-2015 Ozzing d.o.o. | info@ozzing.si | www.ozzing.si